Vad innebär ”Sökmotoroptimerad hemsida”?

Det är mycket vanligt att en webbyrå erbjuder fler tjänster än att enbart bygga en hemsida. Många hjälper sina kunder med reklam, sökordsannonsering och sökmotoroptimering. Ett begrepp som kan hittas hos många är att de skapar en ”sökmotoroptimerad sida”.
Det som menas är därmed att den webbyrå som bygger hemsidan även anpassar den utifrån kundens önskemål gällande ord och fraser som man vill synas på när sökningar genomförs på Google. Att betala ett fast pris för en sökmotoroptimerad hemsida som har de funktioner som efterfrågas kan låta fördelaktigt. Men man bör även vara medveten om vad som egentligen köps.
Är sökmotoroptimering statisk – eller inte?
Om en webbyrå erbjuder ett färdigt paket med sökmotoroptimerad hemsida innebär detta att byrån anser att jobbet är klart när hemsidan är publicerad. De får sin betalning och kunden är nöjd. Därmed utgår man ifrån att sökmotoroptimering är ett statiskt arbete som bara utförs en gång. På denna punkt skiljer det sig mellan hur SEO-bolag och en webbyrå presenterar arbetet.
SEO-bolag säger generellt att SEO är ett långsiktigt arbete där man inte ser resultat förrän efter minst ett par månader. Men sedan gäller det att bygga vidare och förbättra sitt SEO-arbete löpande för att nå högsta positionerna på Google.
Det är alltså en helt annan bild mot en webbyrå som säljer en färdiganpassad sida av en webbyrå i stockholm som man sedan inte behöver ändra på. Vad är det då som skiljer företagen åt?
En tydlig skillnad mellan dessa två grupper är hur man ser på länkar. Om en webbplats länkar till din webbplats kan detta påverka din ranking positivt. Därmed finns en fördel att få länkar. Det kan ske på olika sätt men en SEO-byrå har ofta tillgång till mängder av hemsidor som de därmed kan ge länkar från. På detta sätt påverkar de Google att lyfta en speciell hemsida högre i sökresultatet.
Det är framförallt länkar som skiljer en SEO-byrå från en webbyrå gällande hur man ser på sökmotoroptimering. Det är ovanligt att en webbyrå har samma stora nätverk av bloggar och hemsidor som de kan erbjuda länkar från. Därmed lägger man istället fokus på de övriga benen inom sökmotoroptimering så som användarvänlighet, text och teknik. Med tre ben kommer man långt – men inte ända fram.
Kom ihåg att alla webbyråer inte erbjuder denna ”statiska” sökmotoroptimering. En del erbjuder löpande arbete i likhet med en SEO-byrå. Det är däremot när statiskt arbete erbjuds som man bör ifrågasätta vad som händer när detta arbete är klart.