Placeringen på din affisch

Innan ditt material för din affisch går till tryck på ditt tryckeri så måste du se till att ha anpassat affischen så mycket som möjligt till det eller dom ställena den ska sitta på. Ibland så kan det vara så att människor måste få syn på den på långt håll, ibland kanske i ett trångt utrymme. Situationen runt om affischen ställer krav på hur den ska se ut och det måste du ta i aktning innan ditt tryckeri får ditt dokument.

Du kan alltid ringa till ditt tryckeri och fråga om råd om vad dom tycker och vad dom har för erfarenheter kring olika platser att sätta upp en affisch på och hur du efter det ska anpassa din affisch. Du kan ju alltid göra många olika affischer men som ändå säger samma sak, att variera utseendet och verkligen ha tänkt till kommer att ge dit det du söker med din affisch. Ett råd är att kolla på andra exempelaffischer hos ditt tryckeri och få inspiration där ifrån.

Bakgrundsfärg och färger på affisch
Innan du förhastar dig och lämnar in din affisch på ditt tryckeri så tänk över vilka färgval du har gjort och i relation till vart affischen ska sitta. Är det en vägg med massa olika affischer och färger? Då kanske det är smart att välja mycket vitt eller svart som får din affisch att stå ut? Kanske ska affischen sitta på ett ställe med vit bakgrund? Då vill du ju inte ha en vit affisch, du måste tänka på alla omständigheter. Ditt tryckeri är garanterat duktiga på vilka färger som passar ihop och inte beroende på placering av din affisch.

Gör några stycken av samma affisch som du låter ditt tryckeri trycka, att sedan när man sätter upp dom välja variant då så har man ju garderat sig för att affischen ska synas på alla ställen där den sätts upp.

Gör din affischer i mindre storlek
När du ändå ska trycka din affisch på ett tryckeri så passa på att samtidigt trycka upp dom i mindre storlekar så du har att välja på. Det är inte alltid som det passar sig att sätta upp en affisch i A5 storlek. Du vill även att det på mindre ytor ska gå att sätta upp det du vill säga världen. Låt ditt tryckeri trycka upp lite flygblad också som du kan dela ut när du ändå är ute på affischuppsättning.
När du skapar din affisch så rekommenderar man inom tryckeri att använda sig av riktigt bra och godkända program som skapar en kvalitativ standard. Adobe InDesign är ett sådant program där du har alla verktyg du behöver och kommer få ett resultat du gladeligen lämnar in för tryck hos ditt tryckeri.