Checklista inför minnesstunden

Att hålla en minnesstund efter en begravning är inget måste men det kan vara en minst sagt betydelsefull stund för många som har närvarat. Man samlas helt kravlöst för att bara umgås och samtala med varandra och även om det först kan kännas jobbigt för dom allra närmsta så brukar det hjälpa till med sorgearbetet. Har man anlitat en begravningsbyrå brukar dom vara behjälpliga även när det kommer till att planera minnesstunden men man kan också välja att göra mycket själv.

Inbjudan
En minnesstund är ofta öppen för alla som deltagit vid begravningsceremonin och detta är en information som enklast förmedlas via dödsannonsen. Det går såklart att själv bjuda in gäster men oftast har man mycket annat att göra i samband med en begravning och det kan vara skönt att slippa ringa runt. Har man anlitat en begravningsbyrå brukar anmälan till minnesstunden för enkelhetens skull kunna ske via dom.

Lokal
Många minnesstunder hålls i närheten av där själva ceremonin har ägt rum, till exempel i ett församlingshem. Detta är dock något som man väljer helt själv – man kan lika väl träffas på en restaurang eller hemma hos någon för en trevlig stund tillsammans. Det man ska fundera på innan man väljer lokal hos begravningsbyråer stockholm är hur många som kommer att delta. Att välja hemmet som plats kanske inte är den bästa idén om man är väldigt många men kan däremot kännas tryggt och trevligt om man är ett mindre sällskap.

Värd eller värdinna
Att ha en värd eller värdinna på en minnesstund är såklart inte heller något måste men är man väldigt många kan det även här vara bra med lite struktur. Det kan finnas många i sällskapet som vill säga några ord och för att det ska flyta på bra kan det behövas någon som styr upp ordningen. En begravningsbyrå kan bistå med en värd eller värdinna om man önskar men man kan givetvis ansvara för den rollen helt själv om man hellre vill det.

Mat eller fika?
Det är vanligt att man bjuder på något ätbart under minnesstunden. Vissa väljer enklare fika, så som kakor och kaffe, medans andra föredrar att servera varm mat. Smörgåstårta är vanligt och här bör man fundera på om man har tid och kraft att ordna med mat och servering på egen hand eller om det kanske är bättre att anlita en cateringfirma. Även detta kan avgöras utifrån om man är väldigt många eller få som ska delta. Vill man ha hjälp brukar man kunna be sin begravningsbyrå att ordna med all mat, vanligtvis via just en cateringfirma, så att man själv kan släppa det helt och hållet.

Även om det är mycket som ska fixas och planeras inför en minnesstund så är det ett fint tillfälle att samlas. Vill man överlåta bokning av lokal, värdskap, mat och andra delar till en begravningsbyrå så går det bra och vill man göra det mesta själv så är det också helt okej. Det viktiga är att man faktiskt får den där viktiga stunden tillsammans med nära och kära, för att prata, gråta, skratta, känna och minnas.