Måla om väggarna hemma smidigt och lätt

Måla om hemma är lätt som en plätt, om man vet hur man gör. Att bara slänga upp färg på väggarna är oftast ingen bra idé, om inte en målare vart där tidigare och förberett väggen. I den här artikeln räknar jag med att du redan vet hur man förbereder en vägg. Men för att vara helt säkra kan vi dra igenom det en gång till.

Förberedelser

Börja med att utvärdera väggen, är den sliten? Tapetserad? Målad med akrylfärg eller annan färg som är vattenlöslig? Beroende på vilket skick väggen är i bör du ta olika åtgärder. En akrylmålad vägg skall tvättas en gång och sedan slipas med ett fint slippapper för att rugga upp så att den nya färgen sätter sig bra. En vattenlöslig vägg skall den gamla färgen tvättas av från. Är väggen tapetserad av målarenmalmö.se bör man oftast riva ner den gamla tapeten och slipa sedan spackla väggen och slipa den igen. Det kan vara ganska omständligt men det är för bästa resultat. Det är så målare gör när de målar en tapetserad vägg.

När förberedelserna är klara är det dags att börja måla väggen.

Måla väggar på rätt sätt

Det är många som har målat om hemma och inte lyckats få perfekta resultat, nästan de flesta som målar om själva gör något fel. Det är något man märker om man inspekterar väggarna, och det kan faktiskt ge en viss stämning till rummet när målare har färglagt. Detsamma gäller när en professionell målare har gjort jobbet, då kan man undermedvetet känna av att målerijobbet verkligen är bra utfört. Man kanske inte kan sätta fingret på det men man gillar hur rummet känns.

Gör såhär

Börja med att sparmåla alla kanter mot väggar, golv och hörn. Använd en mindre pensel eller hörnroller. Du kan även använda spardyna för att få raka kanter. För att måla bakom rör och element är det bra att ha en elementroller som har långt skaft och är ganska smal. Börja sedan metodiskt måla med rollern, måla hela väggen i ett nafs annars kan det bli skillnad i nyanser. Måla först vågrätt och sedan lodrätt för att jämna ut färgen och inte få linjer på väggen. Beroende på hur bra det första lagret har satt sig kan du behöva måla ett andra lager. Har man gjort sina förberedelser väl kan det räcka att måla ett lager.

Låt inte maskeringstejpen sitta kvar för länge då kan den dra med sig delar av färgen när den tas bort!